Αυτό το φαγητό είναι το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο πιάτο στην Αλβανία. Με χειροποίητο ψωμί, δυόσμο και το ζωμό από την ψημένη γαλοπούλα. Συνοδεύετε με γαλοπούλα ή κοτόπουλου ψημένο. Πρώτα πρέπει να φτιάξουμε το ψωμί και το καλύτερο είναι να το φτιάξετε από την προηγουμένη μέρα. Έτσι και το ψωμί θα έχει κρυώσει και δέσει καλύτερα, και εμείς γλυτώνουμε πολύ χρόνο για την επόμενη μέρα που θα έχουμε πιο πολλές δουλείες να κάνουμε.
ΥΛΙΚΑ
Για το ψωμί
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
200 γρ γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού
μαγειρική σόδα
Λίγο χλιαρό νερό
1 κουτ. γλυκού
αλάτι
Για το ζουμί
2 κρεμμύδια
Τα συκωτάκια
από την γαλοπούλα(αν δεν σας αρέσουν μην τα βάλετε)
2-3 κουτ.
σουπ. δυόσμος
Το ζουμί από
την γαλοπούλα και λίγο παραπάνω ζεστό νερό αν χρειαστεί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια μικρή λακκούβα. Ρίχνουμε εκεί τα υπόλοιπα υλικά και δουλεύουμε το ζυμάρι αρκετά με τα χέρια μας. Δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακό το ζυμάρι. Μέτριο προς το σκληρό θα είναι. Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Βάζουμε το ζυμάρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά να ροδίζει και πάνω και κάτω το ψωμί .
Όταν είναι έτοιμο
ψημένο το ψωμί το τυλίγουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε όρθιο να σταθεί και
να κρυώσει εντελώς.
Αυτό το κάνουμε από την προηγουμένη μέρα. Την επόμενη μέρα κόβουμε το ψωμί σε μικρά μικρά κομματάκια.
Ετοιμάζουμε τώρα το ζουμί για να νοστιμεύσουμε το ψωμί.
Ψιλοκόβουμε
σε ένα μούλτι το κρεμμύδι. Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομματάκια και τα πλένουμε
καλά.
Σε μια κατσαρόλα
τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι και προσθέτουμε τα συκωτάκια. Ανακατεύουμε
για 5-10 λεπτά και προσθέτουμε το ζουμί από την ψημένη γαλοπούλα, 500 γρ νερό και
το δυόσμο. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται αλάτι. Βράζουμε για 10 λεπτά τον ζωμό.
Προσθέτουμε
το ψιλοκομμένο ψωμί και ανακατεύουμε καλά να μουσκέψει καλά όλο το ψωμί. Αν είναι
λίγο το ζουμί προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό ακόμα και ανακατεύουμε. Όταν έχει απορροφήσει
το νερό αδειάζουμε το ψωμί σε ένα πυρέξ ή ταψί και το βάζετε σε ζεστό φούρνο
στου 170 βαθμούς για λίγα λεπτά για να ψηθεί λίγο το ψωμί και να γίνει τραγανό.
Μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω δυόσμο αν θέλετε. Αυτό δίνει πολύ γεύση στο ψωμί.
Σερβίρετε με
ένα κομμάτι γαλοπούλα και καλή σας όρεξη.
Όσοι το έχουν δοκιμάσει στο σπίτι μου τους αρέσει
πολύ και μου ζητάνε κάθε χρόνο να το φτιάξω.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου