H ποσότητα τον υλικών είναι για 2 μερίδες. Οπότε εσείς διπλασιάζετε την ποσότητα τον υλικών αν θέλετε για παραπάνω άτομα. Επίσης εγώ έβαλα και δυο φιλέτα σολομό για συνοδεία εσείς μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει ή και σκέτο σαν ένα νηστίσιμο φαγητό ή για χορτοφάγους είναι πολύ νόστιμο. Με ένα ποτήρι κρασί για συνοδεία είναι ότι καλύτερο για ένα ευχάριστο γεύμα και γι’αυτό σας δίνω παρακάτω κάποιες συμβουλές για το ποιο κρασί να επιλέγετε .
ΥΛΙΚΑ
2 πατάτες
1 κολοκυθάκι( αν έχετε μπορείτε να βάλετε και μελιτζάνα, εγώ δεν είχα)
1 κρεμμύδι
2 ντομάτες
1 κίτρινη πιπεριά
1 κουτ.σουπας μαϊντανό
1 κουτ.σουπας άνηθο
½ ποτηράκι λευκό κρασί
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις πατάτες και το κολοκύθι σε ροδέλες. Της ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι τα κόβουμε σε μισοφέγγαρα.
Αρχίζουμε το στρώσιμο των λαχανικών σε ένα πυρέξ. Ξεκινάμε με μια στρώση πατάτες να σταθούνε όρθιες ακουμπώντας στα τοιχώματα του πυρέξ. Συνεχίζουμε με το κολοκύθι να ακουμπάει πάνω στις πατάτες, το κρεμμύδι, την ντομάτα και την πιπεριά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα λαχανικά μας.
Αλατοπιπερόνουμε, σκορπάμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο και τελειώνουμε με το κρασί και ελαιόλαδο .
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά .
Μετά από μισή ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε το ψάρι, το οποίο έχουμε αλατοπιπερόσει πρώτα, και τον χυμό λεμονιού.
Βάζουμε στο φούρνο για 15- 20 λεπτά αφού έχουμε κατεβάσει την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για να ψηθούνε τα λαχανικά και το ψαρί γυρνώντας μια φορά να ψηθεί και από της δυο μεριές.
Ένα νόστιμο πιάτο χρειάζεται και το κατάλληλο συνοδευτικό. Οι πιο πολλοί ξέρουμε ότι τα ψάρια και τα λαχανικά συνοδεύονται με λευκό κρασί. Αλλά όπως τα ψάρια δεν είναι ιδιά μεταξύ τους, έτσι και τα κρασιά που τα συνοδεύουν οφείλουν να προσαρμόζονται τόσο στα διαφορετικά είδη όσο και στους τρόπους ψησίματος.
Εκεί που τα λευκά ψαριά επικρατούν όπως ο γαύρος, η μαρίδα, η σαρδέλα ή το μπαρμπούνι που γίνονται συνήθως τηγανιτά, ταιριάζουν πολύ με λευκά κρασιά όπως Ρετσίνα ή Ρομπόλα. Το λαβράκι, η τσίπουρα, το φαγκρί συνδυάζονται με λευκά αρωματικά κρασιά που δεν περνάνε από βαρέλι. Ο ροφός και η συναγρίδα αγαπούν τα λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι και έχουν πιο γεμάτο σώμα όπως το Chardonnay.
Ο σολομός είναι ένα ιδιαίτερο ψάρι και μπορείς να το ταιριάξεις με όλα τα κρασιά ανάλογα με το πώς έχει μαγειρευτεί. Συγκεκριμένα όταν έχει ψυθεί στον φούρνο ταιριάζει με λευκά κρασιά. Όταν έχει ψηθεί στη σχάρα ταιριάζει με ροζέ και κόκκινο κρασί όπως Pinot Noir.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου