GREEK MOUSAKA ΣΕ ΜΙΑ LIGHT ΕΚΔΟΧΗ

 


Μουσακάς ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της ελληνικής κουζίνας το GREEK MOUSAKA όπως το γνωρίζουν σε όλο το κόσμο. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό αλλά λίγο μπελαλίδικο και με πολλές θερμίδες. Γι'αυτό και εγώ βρήκα μια πιο εύκολη και light εκδοχή αυτού του νοστιμότατου φαγητού.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ κιμά κοτόπουλο

4 μελιτζάνες

4 κολοκυθάκια

5 μεγάλες πατάτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτί ελαφριά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

1 κουταλιά ντοματοπελτέ

1 κουτ. Γλυκού ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλλας

1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

200 γρ τυρί τριμμένο

Αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

4 φιλ. γάλα light

2 κουτ. σούπας βούτυρο

4 κουτ. Αλεύρι

1 αυγό

Λίγο μοσχοκάρυδο

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες  και τα κολοκυθάκια σε φέτες. Αλατοπιπερόνουμε και τα βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς με λίγο λάδι από πάνω σε λαδόκολλά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι εντελώς, να κρατήσουν λίγο γιατί θα ψηθούν με τον κιμά. Βράζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε και αυτές σε φέτες.  

Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και όταν μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε τον κιμά. Αφήνουμε να  απορροφήσει τα νερά του και ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερόνουμε και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να βράσει ο κιμάς για 15- 20 λεπτά και να μείνει με τη σάλτσα του. Βγάζουμε το ξυλάκι της κανέλλας.

Σε ένα πυρέξ στρώνουμε μια στρώση πατάτες συνεχίζουμε με της μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Απλώνουμε τον κιμά να πάει παντού και συνεχίζουμε να στρώσουμε τα υπόλοιπα λαχανικά μας όπως πριν.

Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το γάλα . Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξη ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολλήσει από κάτω. Όταν η μπεσαμελ είναι έτοιμη την αποσύρουμε από την φωτιά και όταν κρυώσει λίγο προσθέτουμε το αυγό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το μισό τυρί τριμμένο.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ στα λαχανικά μας και από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Για να είναι πιο τραγανή και να πάρει ένα όμορφο χρώμα στο ψήσιμο μπορούμε να σκορπίσουμε πάνω στο τυρί λίγη τριμμένη φρυγανιά .

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει αρκετά πριν το κόψουμε για να βγει πιο εύκολα στο πιάτο.



Σχόλια