Επειδή σιγά σιγά πλησιάζουν οι γιορτές και όλοι αρχίζουμε να σχεδιάζουμε και να ψάχνουμε τι θα μαγειρέψουμε, θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω με διάφορες ιδέες για το γιορτινό σας τραπέζι.
Θα αρχίσω με ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Νορβηγίας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πριν έρθω εδώ δεν το είχα δοκιμάσει αλλά από τότε που το δοκίμασα είναι το αγαπημένο μας και το φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα. Και όσοι το έχουν δοκιμάσει τους άρεσε πολύ.
Στα νορβηγικά ονομάζετε RIBBE και δεν είναι τίποτε άλλο από την χοιρινή πανσέτα άλλα μαζί με το δέρμα του. Πανσέτα όλοι έχουμε φάει βέβαια αλλά με το δέρμα δεν μου αρεσε ποτέ. Με αυτό το τρόπο ψησίματος όμως το δέρμα είναι όλη η νοστιμιά γιατί γίνετε πολύ πολύ τραγανό και το λίπος που έχει χάνεται σχεδόν τελείως. Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις και μπορείς να το ψήσεις από την προηγουμένη μέρα και απλά να το ζεστάνεις την επόμενη και έτσι έχεις πολύ χρόνο για τα υπόλοιπα που θέλεις να ετοιμάσεις .
Όταν θα αγοράζετε την πανσέτα θα υπολογίζετε 500 γρ περίπου για κάθε άτομο οπότε αν είστε 4 άτομα σε μια οικογένεια θα αγοράζετε ένα κομμάτι 2-2,5 κιλά.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πανσέτα
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όταν θα αγοράζετε την πανσέτα ζητήστε από τον χασάπη να χτυπήσει σε 2-3 σημεία τα κόκκαλα από κάτω όστε να το κόψετε ευκολά όταν ψηθεί. Το δέρμα θα το χαράξετε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μικρούς ρόμβους ή κύβους . Με αυτό τον τρόπο θα ψηθεί καλυτέρα μέσα και θα φύγουν τα λίπη από το κρέας. Ποιο κάτω σας έχω μια φωτογραφία για το πως πρέπει να είναι κομμένο το κρέας από κάτω και από πάνω.
Το καλύτερο είναι να το αλατοπιπερόσετε το κρέας από την προηγουμένη μέρα και να το αφήσετε στο ψυγείο μέχρι λίγη ώρα πριν το ψήσετε.
Να υπολογίζετε ότι θέλει περίπου 2,5 ώρες για να ψηθεί και πρέπει να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε .
Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε το κρέας με το δέρμα από πάνω. Βάζουμε κάτω από το κρέας ακριβώς στη μέση ένα βαθύ πιάτο ή κάνετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σαν μπάλα και την βάζετε από κάτω. Εγώ βάζω ένα πιάτο. Αυτό βοηθάει το λίπος να τρέξει και να ψηθεί καλυτέρα. Ρίχνετε στο ταψί νερό να γεμίζει περίπου 2 cm αλλά με προσοχή να μην σας πάει ούτε σταγόνα πάνω στο κρέας. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε καλά για να κρατήσει τους ατμούς και να βράσει από μέσα.
Βάζουμε το ταψί στο ζεστό φούρνο στη μεσαία θέση στου 230 βαθμούς για 45 λεπτά.
Όταν περάσουν 45 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς για 1,5-2 ώρες.
Όταν περάσει η ώρα βγάζουμε το ταψί και βάζουμε το γκριλ ή τον αέρα αν έχετε και βάζουμε ξανά το ταψί στη πιο πάνω θέση στο φούρνο για να γίνει το κρέας τραγανό. Θέλει όμως προσοχή να το ελέγξουμε μην μας καεί γιατί αρπάζει γρήγορα. Αν κάποιο σημείο από το δέρμα είναι έτοιμο και κάποιο άλλο δεν είναι τόσο καλά ψημένο(θα το καταλάβετε αυτό φαίνεται η διαφορά)τότε βάζουμε κομμάτια από αλουμινόχαρτο στα σημεία που είναι έτοιμα για να μην μας καεί .
Όταν το κρέας έχει ψηθεί καλά το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε.
Αν κάνετε όλα τα βήματα ακριβώς όπως σας γράφω είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πάρα πολύ.
Λίγη μαρμελάδα με Κόκκινο Μύτιλο ή Lingonberries οπός
τα λένε στα αγγλικά ταιριάζει πάρα πολύ με το κρέας και γενικά με παχυντικά κρέατα.
Αύτη η μαρμελάδα έχει μια γλυκόξινη γεύση και έτσι σπάει τη γεύση του λίπος από
το κρέας. Αν δεν μπορείτε να βρείτε μια τέτοια μαρμελάδα μπορείτε να δοκιμάζετε
μια άλλη με γλυκόξινη γεύση.
Ένα καλό κρασί ποτέ δεν λείπει από το τραπέζι μας στις γιορτές οπότε θα έχετε ένα λευκό ή κόκκινο κρασί που θα συνδυάζεται με το κρέας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου